top of page

Een nieuwe start... in Stuttgart!



Op zondag 25 september 2022 om 19.00u is het zo ver. Dan begin ik aan het Priester-seminarie in Stuttgart te studeren. Dit is een grote stap in mijn leven, maar ik zet ze natuurlijk niet zomaar. Alleen al de praktische kant van de zaak heeft ongeveer een jaar voorbereidingstijd gekost. En geestelijk ben ik hier eigenlijk al mijn hele leven mee bezig. Ongeveer sinds januari 2022 ben ik begonnen met het vertellen aan mensen wat ik van plan was. Toch kan ik me voorstellen dat er nog heel wat mensen zijn die nog niet van mijn plannen weten. Voor hen schrijf ik deze blog-post. Een typisch gesprek gaat dan als volgt:


'Je gaat gaan studeren om priester te worden? Maar waarom in Stuttgart?'


Om die vraag te beantwoorden moet ik eerst vertellen dat ik lid ben van 'de Christengemeenschap', een (in Vlaanderen) kleine religieuze gemeenschap. Ik ben dus geen Katholiek (meer). Deze beweging is ook niet Evangelisch of Protestants of... ze is alleen zichzelf. Maar ze erkent wél andere kerken als Christelijk en waardevol.


Deze beweging voor religieuze vernieuwing bestaat nu in meer dan 30 landen maar heeft slechts 3 opleidingsinstituten waar je je kunt ontwikkelen om priester te worden: Hamburg, Toronto en Stuttgart. Ik heb kennis gemaakt met de drie mogelijkheden en heb daarna beslist dat de methodiek die ze gebruiken in Stuttgart het dichtst ligt bij wat ik nu nodig heb in mijn leven. Daarna ben ik door de toelatingsprocedure gegaan van Stuttgart en ben ik toegelaten tot het eerste jaar van de studie, zijnde de eerste twee semesters.


'Waarom word je geen Katholiek Priester? Daar zijn toch ook veel mensen te kort?'


Het antwoord op deze moeilijke en complexe vraag is een eigen blog-post waard en zal ik later proberen te duiden. Wel niet gemakkelijk.


'Hoe lang duurt de opleiding?'


Ik begin aan een opleiding die 3,5 jaar duurt en die is ingedeeld in 7 semesters.


'Wat is dat 'de Christengemeenschap?''


Onze kerk werd opgericht in 1922. Een aantal theologie-studenten vroegen de hulp aan Rudolf Steiner om de principes van de Antroposofie ook toe te passen op de religie. Hieruit is de 'Christengemeenschap' ontstaan. Opmerking: dit is op zich niet zo speciaal. De antroposofie is toegepast op heel wat aspecten van het leven. Dit is juist een basisidee van deze filosofie - dat je deze in het leven - en de maatschappij - kunt toepassen. Een paar voorbeelden: de antroposofie is toegepast op de architectuur, op de landbouw (de biodynamica), de economie (de sociale-driegeleding), muziekinstrumenten, dans (Euritmie), geneeskunde,... en natuurlijk ook op de pedagogie - dit zijn dan de 'Steiner'-scholen.


Het is belangrijk om te vermelden dat je geen Antroposoof moet zijn om deel te nemen aan de activiteiten van 'de Christengemeenschap' en dat, omgekeerd, ook niet elke Antroposoof lid zou (moeten) zijn van 'de Christengemeenschap'.


'Mogen ook vrouwen deelnemen aan de opleiding?'


Van in het begin van onze beweging in 1922 werden mannen en vrouwen gelijkwaardig behandeld. Ja, vrouwen kunnen bij ons priester worden. Ook mogen priesters huwen en een gezin stichten. Trouwens, ik ben zelf homosexueel, en ook dat is geen probleem binnen onze beweging.


'Wat is het verschil tussen het Katholiek geloof en 'de Christengemeenschap'?


Ook deze vraag is een volledige blog-post waard en zal ik later behandelen - blijf mij volgen ;)!


'Waarom heb je gekozen voor Stuttgart?'


In de opleiding in Stuttgart leven de studenten samen in één gemeenschap. Er wordt samen gestudeerd, gegeten, gevierd, in de tuin gewerkt... De dagen zijn heel gestructureerd. De (week)dag begint met een 'Mensenwijdingsdienst' (dit is onze naam voor de misviering), het ontbijt, daarna volgen een aantal lesuren, het middagmaal, en dan weer een aantal lesuren. De opleiding is heel divers. Natuurlijk is er bijbelstudie, maar daarnaast is er aandacht voor Euritmie, kunsten, spraakkunst, Oud-Grieks,... Iedere week wordt er ook een ander onderwerp dieper besproken waarbij er gast-docenten worden uitgenodigd. De weekends zijn vrij en er zijn ook vakanties.


Ik kies voor de structuur omdat dat nu juist iets is dat ontbreekt in het leven van een kunstenaar. Als muzikant heb je concerten en repetities op de gekste momenten - vaak s'avonds, in het weekend - en zo, en dan geef je ook les, maar dat moet gebeuren op momenten waarop normale mensen vrij zijn. En daarnaast moet je nog studeren, ik moet tijd vrij maken om te componeren, enzovoort en zoverder...


Daarnaast is de opleiding in Stuttgart ook zeer internationaal, mensen komen van overal - en dat is zeer boeiend.


'Het is een internationale opleiding. Dus het is in het Engels?'


Nee, het is een opleiding in het Duits. Mijn Duits is niet bijzonder goed - eigenlijk min of meer onbestaande - maar gelukkig versta je als Nederlandstalige het Duits vrij gemakkelijk (hoop ik ;))


'Hoeveel mensen nemen deel aan de opleiding'


Ik heb de mensen nog niet ontmoet die in het eerste jaar zullen zitten, dus dat is best wel spannend. Kennelijk beginnen er 15 mensen aan het eerste jaar. Er zitten een 7 tal mensen in het tweede jaar.


'Is het een dure opleiding'


De kostprijs van de opleiding is geen geheim en staat gewoon op de website. Het eerste jaar kost ongeveer 8000 euro. Hierin zitten - naast de studie - ook het verblijf, het ontbijt en het middagmaal tijdens de week inbegrepen.


'Je bent toch geen lid van een sekte?'


Een interessante vraag. Nee, ik ben geen lid van een sekte. Maar de uitleg hierrond is opnieuw een aparte blog-post waard. Help! Ik ben nog niet klaar met deze blog!


'Je gaat toch niet stoppen met muziek maken??'


Nee, natuurlijk niet. Mijn altviool gaat mee naar Stuttgart. Muziek maakt een belangrijk onderdeel uit van onze rituelen. Afspraak in Juli 2023 voor de concerten van de Ghent Baroque Players in de Gentse Feesten - want die gaan natuurlijk door! Ook blijf ik vanop een afstand betrokken bij de werking van het 'KultuurThuis' te Melle.


Interessant genoeg heb ik eigenlijk nooit de vraag gekregen: 'waarom wil jij nu, in deze tijd, dan toch nog priester worden??' Kennelijk vinden de meeste mensen wel dat dat ergens bij mij past... Maar is dat eigenlijk ook geen Blog-post waard?


Als er nog andere vragen zijn, laat het mij weten...


Francis


verder lezen:



Comments


bottom of page